Glutenfria semlor

semla
Semlor – en riktig kaloribomb får man höra varje år. Semlor är egentligen inte en stor favorit eftersom jag inte varit någon som jublar över bakelser och nybakade bullar, jag var mer ett glass och kakmonster som liten ;) Dock vill jag såklart äta en semla om året, och eftersom gluten inte ingår i min kost så får jag hitta på en annan variant. I år testade jag detta recept från kocken Oscar Målevik. En aning modifierat men så gott tycker jag! Även min b-friend som gärna äter ”vanliga” semlor tyckte att detta smakade mycket bra. Toppbetyg!

Recept:
1 dl kokossocker
1 dl rismjöl
1 dl quinoamjöl
1/2 potatismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 kardemumma
En nypa salt
50 gram smält smör
3 ägg
3 dl filmjölk (jag använde laktosfri)
Laktosfri grädde eller t ex kokosgrädde

Ugn på 230 grader. Placera en vanlig plåt längst ner i ugnen. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan det smälta smöret, äggen och filmjölken. Blanda väl! Klicka sedan ut smeten i smorda muffinsformar (jag använde en i telfon). Sätt in dom i ugnen och skvätt en matsked med vatten på plåten under, stäng sedan luckan och grädda i 15-20 minuter. Låt sedan svalna. Vispa grädde. Mandelmassa – antingen gör du egen (blanda lite ovispad grädde med mandelmjöl och lite sötning) eller använd vanlig köpt, de innehåller dock massor av socker! Gör sedan en god semla och njut :)

Som sagt innehåller inte min dagliga kost allt för mycket komjölk men några ggr om året är det ok för min mage att acceptera någon klick vanlig vispgrädde…

Love /S

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>