Godis – vad är det, egentligen?

Såg idag att Mitt kök har gjort en väldigt bra artikel kring godis. Godis – därför ska du inte äta det! Vet ni att vi i Sverige äter 50 kilo godis per person och år!!! Helt ofattbart mycket socker. Och faktiskt lite äckligt. Jag är ingen godisätare, har heller aldrig varit (mer glass och kakor) och framförallt inte nu förtiden. Äter lite naturgodis då och då när det serveras på jobbet…

Artikeln berättar om varför du inte ska äta det men de punkter som gör godis som mest skrämmande är:

  • Djurrester
    ”De flesta vet nog vid det här laget att godiset får sin färg eller glansiga yta från lössrester. Dessutom innehåller godiset slaktavfall, gelatinet är gjort av grissvål som rensats, kokats och blekts. Men även av ben, hud och senor från gris och nötdjur. Ett tag misstänkte man till och med att godis kunde ha koppling till galna ko-sjukan då man utvann fett ur kadaver i Europa.”
  • Allergier
    ”Azofärg och tartrazin som används i godis kan ge allergireaktioner, de förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, anafylaktisk chock, nässelfeber, klåda och astma är bara några av bieffekterna. Även natriumbensonat kan ge allergiliknande symptom. Vad gäller gluten- och mjölkallergiker är det omöjligt att veta vilka smågodisar man kan äta eller inte. Och skulle du veta så kan det i alla fall finnas rester på sleven du tar med.”
  • Sjukdomar
    ”Socker har kommit att bli ett stort folkhälsoproblem. I Sverige äter vi 50 kilo socker per person och år, det är tre gånger mer än vad WHO rekommenderar, och 25 procent av sockret kommer från just godis. Sockerrelaterade sjukdomar ökar, liksom hjärt- och kärlsjukdomar med följande hjärtdödlighet. Fler och fler blir även sockerberoende.”

DSC_0790

Ta hand om er själva – det finns bättre alternativ, som mina powerballs ovan ;) Love / S

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>