Sur eller basisk mage?

De senaste dagarna har inte varit särskilt fina för mig. Jag har ett problem med magen (magmunsbråck/magkatarr) som gör att jag ibland får en oerhört sur mage och jag spyr. Tidigare har jag varit så dålig att jag förlorat en hel del vikt eftersom jag inte fått i mig mat, nu varar det ofta inte för länge (peppar peppar) och jag får ofta i mig mat relativt snabbt efter. Dock känner jag av det då och då och det finns såklart, som alltid medicin att ta, som jag tar när det är som värst. Annars försöker jag självmedicinera mig med kosten. Den kost och livsstil jag följer handlar mycket om det här problemet men också att jag får ont i magen av för mycket mjölk och gluten. Så det var helt enkelt så jag började få upp ögonen för att ändra min kost, att gå från en brödberoende, sockerätande tjej till en hälsosam grön kvinna ;) Varför problemet kvarstår… Ja, det kan vara allt från stress till för ”mycket” kaffe… Utredning pågår igen!

Vad många inte vet är att kroppen är precis som sjön. Har ett PH-värde (mäts på en skala 0-14) som man borde vara observant med, 7 är neutral, under 7 är surt och över 7 är basiskt. Vi människor, kan precis som sjön, bli försurade och det är vi för det mesta också. Speciellt vi i Norden som äter alldeles för mycket mjölkprodukter och kött. Detta är ett ämne som vi inte pratar om så mycket och det är därför svårt att veta. Jag försöker hålla en kost som har en bra balans mellan surt/basiskt men satsar även mer och mer på att äta basiska livsmedel som frukt, grönsaker, alger, nötter, frön, bönor…

Det finns många som hävdar att lever man en stressig livsstil och har problem med ledbesvär, ständiga förkylningar, trötthet och ångest kan det vara en god idé att köpa PH-stickor på apoteket/hälsokosten och testa hur det verkligen står still. Det kan vara en god bit på vägen. Kosten säger mer än tusen ord! Man kan tänka att 80 % ska vara basiskt och 20 % surt, i dag i Sverige är det nästan tvärtom… Tänk hur våra kroppar egentligen mår! Hur som, jag kommer återkomma med småtips kring detta tänker jag, eftersom det ligger mig så nära om hjärtat att hålla en basisk kost. 

En liten förändring alla kan göra i sitt liv för att göra sig mindre ”sura” är att varje dag innan frukost dricka ett glas hett vatten med en pressad citron, en skvätt äppelcidervinäger (bra för tarmfloran) och gärna med skiva färsk ingefära i. Och/eller en liten shot med vetegräs/spirulina. Men framförallt drick gärna en liter grön smoothie om dagen – bara det gör gott för hälsan!

Denna fina gröning gjorde jag idag:
4 nävar bladspenat
2 nävar svartkål
1 pressad citron
1 tsk vetegräspulver
2 dl fryst mango
1 apelsin
En bit gurka
2 nävar kruksallad
1 selleristjälk
Önskad mängd vatten

Skiva och hacka grönsakerna. Häll alla ingredienser i mixern. Mixa! Häll upp och servera. Klarar sig några dagar i kylen!

smoothie

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>