Varför är det dåligt med mjölk?

Många av oss svenskar, eller vi som bor i Norden överkonsumerar mjölk. Det är en väldigt stor del av vår kost, precis som gluten. Vi äter fil/yoghurt till frukost, dricker mjölk till maten och använder grädde och creme fraiche i matlagningen. Det blir ofta väldigt stor diskussion när man drar upp detta ämne, när man säger att mjölk är inte något vi bör äta. Jag ska inte sticka under stolen med att jag en gång i tiden har älskat både yoghurt, kvarg och fil och för att inte tala om OST. Det absolut bästa som finns bland mejeriprodukter! Jag vill som sagt inte förbjuda några livsmedel i min kost då jag tror att de gör mer skada än nytta, därför är det klart att man kan njuta av mejeriprodukter ibland med måtta. Dock använder jag smör i min bak och matlagning. Jag har samlat lite information nedan för er vetskap om varför det är bra att undvika mjölk. Happy reading!

Varför är mjölk dåligt?
Det har bland annat att göra med hur man bearbetar och behandlar mjölken, som påverkar den negativt. Den homogeniseras – då slås fettpartiklarna sönder och de påverkar proteinerna så att de inte längre känns igen av vår kropp. Många rapporter visar att homogenisering förändrar mjölkens omättade och mättade fetter, proteiner, enzymer och antioxidanter.

Svensk mjölk skriver att livsmedelsverket rekommenderar mjölk eftersom mjölk är en av våra främsta källor till kalcium och därmed menar man att det förebygger benskörhet. Som en parantes är Norden de mest mjölkdrickande och ostälskande länderna i hela världen men vi har också mest benskörhet. Intressant eller hur?

Varför ger mjölk sköra med istället för starka ben? 
Det är olika orsaker. Att det innehåller kalcium är rätt men kan kroppen ta upp det? Intag och upptaget är inte synonymt. Mjölk pastöriseras och i den upphettningen dör även ett enzym som är nödvändigt för upptaget. Mjölk är syrabildande (precis som många andra födoämnen t ex kött och sädesprodukter) När det är för hög syra i kroppen strävar kroppen efter att få balans i systemet och då tas kalk ifrån det ställe i kroppen där det finns nämligen i förrådet i benstommen. Vidare för att kalk skall tas upp behövs D-vitamin och det fås bäst genom sol. Vi har för lite sol och de flesta svenskar vet inte behovet av att äta D-vitamin under den mörka årstiden. För att kunna bygga ett bra skelett behövs kalcium upptaget kombineras med magnesium, det gör att skelettet också blir elastiskt. Enbart kalcium tillskott (även om det kombineras med D-vit) gör inte att det blir ett starkt och bra skelett.

Information från mabra.se. För mer information om just mjölk, läs mer här!

Vilka alternativ finns?
Jag använder nötmjölk istället för vanlig mjölk i t ex smoothies och i gröt. I matlagningen använder jag havregrädde (vilket är en aning surt, så använder inte för ofta) och kokosmjölk.

mjölk
Bild från google.se.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>