Vilken mjölk gillar du?

Jag använder mandelmjölk, hasselnötsmjölk, rismjölk eller havremjölk varje dag i min bak- och matlagning. Älskar dessa olika mjölktyper, ett superbra komplement till vanlig mjölk. Här har jag skrivit ett längre inlägg om varför man ska undvika komjölk.

Hur gör man egen mandel- och hasselnötsmjölk? Man kan göra mjölk av de flesta nötter och fröer. Man ska komma ihåg att vissa nötter som mandlar och cashewnötter ska blötläggas minst 5 timmar innan man gör en mjölk utav dem, på grund av svårsmälta enzymer.

250 gram ekologiska nötter
1,2-1,5 L vatten
Vaniljpulver

Blötlägg nötterna innan du mixar mjölk om det är en nöt som innehåller svårsmälta enzymer. Det behöver inte hasselnötter. Skölj av nötterna ovasett om de varit blötlagda eller inte. Häll i nötterna i mixern och fyll på med vatten och eventuellt vaniljpulver för extra smak. Mixa! Använd en silduk eller en nötmjölkspåse för att få ut mjölken, häll sedan upp i en glasflaska och förvara i kylen 4-5 dagar.

Idag gjorde jag ett nytt lass med hasselnötsmjölk inför veckan. Jag var uppe tidigt och mjölkade nötkossorna =) hasselnötsmjölkTips: du hittar sildukar i matbutiken och nötmjölkspåse på hälsokosten.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>