Frusen jordgubbscheesecake

Denna underbara cheesecake testade jag att baka i helgen! Den blev väldigt god. Botten är gjord på dadlar och solrosfrön så hela cheesecaken är fri från raffinerat socker och gluten, dock innehåller den mjölkprodukter. Efterrätten är från denna bok men lite modifierad.

Använd en matberedare, stavmixer eller annan mixer. Jag använde stavmixer eftersom jag var på landet och inte hade tillgång till annat. Fungerade kanon! Använd gärna en form med löstagbar kant.

Recept för botten:
6 dl solrosfrön
15 färska dadlar
2 msk kokosolja eller rapsolja
o,5 tsk salt

Recept för fyllning:
5 dl jordgubbar (färska eller frysta)
Saft från 1/2 citron
1,2 dl honung (agave fungerar också)
5 dl mascarponeost (går bra med grekisk också)

Gör såhär:
Rosta först solrosfröna i ugnen på 175 grader i ca 6 minuter tills de är lätt färgade. Låt svalna några minuter innan du kör dem i matberedaren/mixer mycket kort. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem och kokosolja/rapsolja och kör matberedaren eller mixa tills du fått en klibbigdeg. Tryck ut botten i en formen. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen. Puréa jordgubbar, citronsaft och honung med mixern i en bunke. Häll i en stor skål och blanda väl med mascarponen. Häll fyllningen i skalet och ställ formen i frysen cirka 1,5 timme. Ta gärna fram den minst 30 minuter innan servering då den tinar väldigt långsamt och den ska gärna vara lite tinad så smakar den både bättre och är lättare att skära i. Toppa med mynta eller färska bär!

Ljuvlig! Tips, testa gärna annan botten på nötter eller andra frön om solrosfrön inte faller er i smaken ;)

bild 2 bild 1

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>