Gör egen nötmjölk

Vad använder ni för mjölk?

Eftersom jag äter nästintill komjölksfritt använder jag mig utav olika nötmjölk + havremjölk. Oftast gör jag dessa själv eftersom köpta, tyvärr, innehåller en del socker och annat udda. Annars är en favorit denna från Go Green, fungerar när det helt enkelt inte finns utrymme för att göra egen mjölk.

Hur som, skrivit exakt om hur man gör tidigare här, perfekt om du aldrig gjort det tidigare, men jag lovar, du kommer inte ångra dig eftersom det smakar så himla gott =) Tidigare idag mjölkade jag nötkorna och gjorde hasselnötsmjölk. De flesta nötter kräver blötläggning i minst 8 timmar för att få bort svårsmälta enzymer så jag blötlägger för det mesta alla nötter, även om hasselnötter egentligen inte behöver.

Så, blötlägg nötterna (250 gram) i minst 8 timmar i kallt vatten över natten t ex. Gärna eko.
Häll sedan av vattnet, spola rent i kallt vatten och häll av igen. Häll sedan nötterna i en stark mixer/matberedare och häll på med nytt fräscht kallt vatten, ungefär 1,2-1,5 liter. Mixa! Ta sedan en nötmjölkspåse eller en silduk som du sätter över en skål, häll sedan ner mjölken + pulpan (det som är kvar av nötterna) i silduken och kläm ur mjölken i skålen. Vips! Där har du helt ny och färsk nötmjölk. Häll upp i en glasflaska, förvara i kylen ungefär en vecka. 

Vad händer med nötpulpan? Det använder jag i bakningen eller matlagningen. Ikväll åker det med i morotsbiffarna!

DSC_0776

Tips! Smaksätt med lite honung, agavesirap eller vaniljpulver.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>