Gör egen mandel & hasselnötsmjölk

mandel och hasselnötsmjölkFör att göra egen nöt eller frömjölk krävs en stark mixer/matberedare samt en nötmjölkspåse eller en silduk.

Kom ihåg att olika nötter/fröer kräver olika lång blötläggningstid. Hasselnötter kräver ingen alls och mandlar kräver minst 5 timmar. När man har blötlagt nötterna, kom ihåg att skölja nötterna i rent vatten innan du mixar!

För att göra mandel eller hasslenötsmjölk:

  • Använd en 250 grams påse, helst ekologisk för att undvika bekämpningsmedel.
  • Ungefär 1,2-1,5 liter vatten
  • Honung eller agavesirap
  • Vaniljpulver

Lägg nötterna i mixern. Häll i vattnet samt honung/agavesirap och vaniljpulver om man så önskar.
Häll sedan över mjölken i en skål med hjälp av en nötmjölkspåse/silduk för att få ut endast mjölken. Sila igenom och häll sedan upp i glasflaskor eller burkar. Håller cirka 4-5 dagar i kylskåp!

Happy nötmjölkning!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>