Gör egen mandel & hasselnötsmjölk
För att göra egen nöt eller frömjölk krävs en stark mixer/matberedare samt en nötmjölkspåse eller en silduk.
Kom ihåg att olika nötter/fröer kräver olika lång blötläggningstid. Hasselnötter kräver ingen alls och mandlar kräver minst 5 timmar. När man har blötlagt nötterna, kom ihåg att skölja nötterna i rent vatten innan du mixar!
För att göra mandel eller hasslenötsmjölk:
- Använd en 250 grams påse, helst ekologisk för att undvika bekämpningsmedel.
- Ungefär 1,2-1,5 liter vatten
- Honung eller agavesirap
- Vaniljpulver
Lägg nötterna i mixern. Häll i vattnet samt honung/agavesirap och vaniljpulver om man så önskar.
Häll sedan över mjölken i en skål med hjälp av en nötmjölkspåse/silduk för att få ut endast mjölken. Sila igenom och häll sedan upp i glasflaskor eller burkar. Håller cirka 4-5 dagar i kylskåp!
Happy nötmjölkning!
Leave a comment